• Meny
  • Meny

Guide for innreise til USA

I etterkant av terrorhandlingene 11. september 2001 ble det gjort en rekke tiltak for å bedre sikkerheten. Noe som i dag har ført til strikte rutiner du må gjennom før du får kommet inn i USA. Fortvil ikke, prosessen er overraskende grei så lenge du setter deg inn i rutinene og beregner god tid både i fasen før du skal fly og når du kommer på flyplassen i USA.

Steg 1. Før du forlater Norge

I god tid før du har avreise til USA er du nødt til å registrere deg på ESTA (Electronic System for Travel Authorization) sine hjemmesider og søke om reisetillatelse. Linken finner du HER.

I denne søknaden må du fylle ut informasjon om personalia, pass, hvor du skal bo i USA og spørsmål relatert helse og eventuell kriminell bakgrunn. Denne elektroniske reisesøknaden koster 14 dollar og er gyldig i to år. Du trenger altså ikke søke igjen dersom du skal reise til USA innen de to årene har gått.

Det er svært viktig at informasjonen du fyller ut i denne søknaden stemmer overrens med flybilletter og din passinformasjon. Dersom din ESTA-søknad ikke blir godkjent må du dra til den amerikanske ambassaden og skaffe deg et visum.

Steg 2. Bestilling av flybilletter

Når du bestiller flybilletter til USA er du nødt til å fylle ut navn, kjønn, fødselsdato og adressen til hotellet eller overnattingsstedet for din første natt i USA. Det aller enkleste er om du fyller ut dette i samme slengen når du bestiller flybilletter hos reiseselskapet ditt.

Om du ikke har fylt ut dette ved bestillingen av flybillettene kan du også sende inn dette til flyselskapet via deres nettsider. Dette må gjøres senest 72 timer innen flyavgang, ellers kan du bli nektet innreise til USA. Denne prosessen gitt av TSA (Transportation Security Administration) har trådt i kraft med bakgrunn i at amerikanske myndighetene kan sjekke reisende opp mot en liste over terrormistenkte.

Steg 3. Om passet ditt

For å kunne reise til USA er passet ditt nødt til å være maskinlesbart, og være gyldig seks måneder etter hjemreise fra USA. Om passet ditt er håndskrevet er ikke passet ditt maskinlesbart. Godkjent er det derimot dersom navnet ditt og den øvrige informasjonen er trykket.

Om passet ditt er utstedt etter 26. oktober 2005 er passet ditt dessuten nødt til å ha biometriske kjennetegn. Alle pass utstedt fra og med 3. oktober 2005 er biometriske og elektronisk lesbare. Biometriske pass har et rektangelformet tegn nederst på forsiden. Om passet ditt er utstedt før 26. oktober 2005 kan du fortsatt reise til USA så lenge passet ditt er maskinlesbart. Dersom du har et håndskrevet pass er du nødt til å skaffe deg et visum hos den amerikanske ambassaden.

Steg 4. I flyet til USA

Under flyturen får du utdelt et grønt skjema med de samme spørsmålene som du fylte ut under registreringen hos ESTAs nettsider. Dette må du fylle ut og levere til passkontrollen når du lander. Pass godt på at informasjon du fyller ut stemmer overens med passet ditt og det du skrev når du fylte ut skjemaet hos ESTAs nettsider.

Steg 5. Ankomst USA

Ved ankomst på flyplassen i USA er du nødt til å gå gjennom passkontrollen (Immigration) der du leverer fra deg skjemaet du fylte ut på flyet, blir tatt bilde av og avgir fingeravtrykk. Deretter henter du bagasjen din og går så gjennom tollen.

Av hensyn til miljøet og frykt for smittsomme sykdommer så har USA gjort det ganske kinkig å ta med seg matvarer til USA. Det anbefales generelt at du unngår å ta med deg noe da dette kan gi deg problemer i tollen, og verste fall store bøter. Under nettsidene til U.S Customs og Border Protection kan du lese om hvilke matvarer som tillates, men vær oppmerksom på at hva du leser på deres nettsider og hva du faktisk opplever i tollen kan være to forskjellige ting.

Steg 6. Velkommen til USA!

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *