Skal du på tur til New York i nærmeste fremtid? Det er et par ting du bør huske på før du reiser. Vi har nedenfor laget en huskeliste som du kan bruke som utgangspunkt.
1. Skaff deg en reiseforsikring
Vi har de siste årene sett flere tilfeller av nordmenn som legges inn på sykehus i USA for milde, moderate og mer alvorlige tilfeller. Felles for alle som legges inn uten reiseforsikring er den skyhøye sykehusregningen de selv må dekke av egen lomme. Beløpet kan fort komme opp i over 100 000 kr for kortere sykehusopphold!
Du MÅ ha reiseforsikring når du reiser til USA, ferdig snakka! Vær nøye med å sjekke dekningsgraden før du reiser, og selvfølgelig at reiseforsikringen er gyldig i hele reiseperioden.
2. Ta kopi av pass, førerkort og forsikringsbevis
Passet kan du legge igjen i safen på hotellrommet, mens du selv bærer en kopi av passet med deg under oppholdet. Kjekt å ha dersom en situasjon skulle oppstå.
3. Bli oppdatert på dollarkursen
Det er fort gjort å bli blendet av det du tror er billige priser i utlandet. Oppdaterte valutakurser finner du til enhver tid hos Norges Bank.
4. Betal regninger før du reiser
Ingenting er surere enn å komme hjem til forfalte regninger grunnet slurv. Ta en runde før du reiser der du går over regningene. Godkjenn regninger knyttet opp mot efaktura og avtalegiro, og sørg for at du har dekning på kontoen. Ved å gjøre dette får du også en oversikt over hvor mye lommepenger du har.
5. Lad opp alle elektroniske duppeditter
Er du tom for strøm kan nærmeste strømuttak virke ufattelig langt unna. Lad opp mobil, nettbrett og PC. Gå alternativt til anskaffelse av én eller flere eksterne ladere (powerbanks).
6. Vann plantene
Alternativt kan du gå til anskaffelse av en behjelpelig nabo. Undertegnede har hatt god suksess med å fylle en ølflaske med vann som du så snur på hodet i jorda i potten. Krydderurtene klarte seg på den måten gjennom en uke uten vanning!
7. Trekk ut kontakter
I tilfelle lynnedslag, oversvømmelser og kortslutninger. Dessuten bidrar elektroniske produkter i stand by-modus til noe høyere strømregninger. Ikke skru av alle varmeovner dersom du reiser om vinteren, vannrørene kan fryse.
8. Dobbeltsjekk at du har skrudd av varmeplater og lukket alle vannkraner
Vannlekkasjer og branner kan få store konsekvenser for både helse og lommebok.
9. Få noen til å ta inn posten
En full postkasse kan være som et trekkplaster for tyver, særlig i ferieperioder. Et fint triks er dessuten å spørre en nabo om å kaste søppel i søppelkassen din når du er borte.
10. Skriv ut billetten før du drar
Artikkelen fortsetter under bildet.
Med den elektroniske utviklingen er det ikke alltid du trenger dette, men jeg ville dobbeltsjekket med reiseselskapet dersom du er usikker. Sørg i det minste for at du har referansenummeret til flybilletten lett tilgjengelig dersom mobilen streiker.
11. Lukk alle vinduer og lås alle dører
Gjør det straks vanskeligere for tyver og uvær.
12. Lag en liste med nødnumre
Uhellet er som regel ute når du minst venter det. En liste med nødnumre gjør ting mye lettere når katastrofen først oppstår, eksempelvis dersom du blir frastjålet lommebok, mobil eller pass.
Jeg pleier å printe ut en liste med følgende numre:
– Sperrenumre for mobil, betalingskort og bank
– Nummer til forsikringsselskap
– Nødnumre for politi, ambulanse og brann
– Nummer og adresse til den norske ambassaden
Det vil dessuten være kjekt å kunne nummeret til nærmeste familie eller reisefølget utenat. I våre elektroniske dager kjenner jeg til mange som ikke kan nummeret til sine nærmeste i hodet.
13. Lag matpakke
Maten på flyplassen er som regel latterlig dyr.
14. Sjekk opplysningene i passet ditt
Her er det viktig å huske på følgende:
– Navnet ditt må stemme overens med det som står i passet. Har du nylig inngått ekteskap eller vært gjennom en skilsmisse må du oppdatere passet ditt.
– Passet må være maskinlesbart.
– Navnet på billetten må stemme overens med navnet i passet.
– Passet må være gyldig 6 mnd etter retur til Norge.
15. Vær tidlig ute med å søke om ESTA
Skjermdump fra søknadssidene til ESTA. Artikkelen fortsetter under bildet.
ESTA (Electronic System for Travel Authorization) er en elektronisk søknad du må levere inn SENEST 72 timer før avreise. Personlig synes jeg dette er altfor sent. Jeg ville søkt om ESTA så fort som mulig etter at du har bestilt reise (dersom du vet at du i perioden frem mot avreise ikke kommer til å endre navn), og senest én uke før avreise.
ESTA vil si at du får tillatelse til å fly til USA, men du er ikke dermed sikret innreisetillatelse. Søke om ESTA? De offisielle norske søknadssidene finner du her.
16. Ta med deg adapter
USA bruker et tre-pins strømuttak. Adapter kan du få kjøpt hos rimelige elektronikkbutikker for ca. 100 kr. Jeg vet de også oftest selger dette på Gardermoen dersom du flyr fra Oslo. Har selv kjøp en reiseadapter fra Kjell & Company som fungerer utmerket i USA. Den kan bestilles her.
Her har jeg skrevet mer om strømkontakter og adapter i USA.
17. Husk dokumentasjon på reseptbelagt medisin
I tillegg til dokumentasjon fra apoteket er det viktig at du sjekker at navnet på resepten og medisinen stemmer overens med navnet på billetten og passet.
18. Oppfør deg på flyplassen
Vær respektfull, hyggelig og oppfør deg skikkelig. Du kommer sjelden langt med å være en drittsekk for å komme fortere frem.
19. Vit hvor du skal bo og oppholde deg før du reiser
På flyet er du nødt til å fylle ut et skjema som sier hvor du skal bo i USA. Ha derfor navnet på hotell og adressen klart. Eventuelt navnet og adressen på personer du skal besøke.
20. Dobbeltsjekk vaksiner
Som regel trenger du ingen ekstra vaksiner når du reiser til USA, men noen stater kan ha enkelte vaksineregler utenom det vanlige. Jeg vet at enkelte skoler har hatt særskilte vaksinasjonskrav for studenter på langvarig opphold. Ellers er det alltid å anbefale at du tar påfyll av grunnvaksinene for difteri, stivkrampe, kikhoste og polio hvert 10. år.
21. Planlegg transport fra flyplassen
Ofte har du flere gode alternativer når det gjelder å komme deg fra flyplassen til sentrum. De store flyplassene har god tilknytning til tog og busselskaper, men vær obs på at enkelte toglinjer krever at du bytter tog underveis.
Et godt alternativ er å forhåndsbestille airport pickup fra Welcome Pickups. Kostnadsmessig er prisen meget gunstig sammenliknet med taxi, og totalt sett gir det en både behagelig og forutsigbar reise. Transport kan bestilles her
Skriv en kommentar