• Meny
  • Meny

Passregler for deg som skal reise til USA

Det er utvilsomt ufattelig bittert å ankomme USA for deretter å oppdage at passet ikke tilfredsstiller kravene satt av amerikanske myndigheter. Derfor skal vi nå gå gjennom hvilke krav som gjelder for pass når du skal reise til USA.

1. Passet må være maskinlesbart

Dette vil si at passet er et såkalt e-pass, eller elektronisk. En enkel huskeregel er at norske pass som ikke er håndskrevne, er maskinlesbare. Personopplysningene er i så tilfelle gravert inn i personaliasiden, ikke håndskrevet.

Det må i tillegg ha biometriske opplysninger, og inneha passholders signatur. Typisk for maskinlesbare pass er at de har et maskinlesbart felt med bokstaver, tall og tegn som går over to linjer nederst på personaliasiden.

2. Husk på utløpstiden

Passet må være gyldig 6 mnd. etter retur til Norge.

3. Sjekk at billetter og passet innehar riktig navn

billetter riktig navn fly til USA New York passregler

Navnet ditt må stemme overens med det som står på flybilletter og pass. Dette gjelder deg som har endret, eller har planlagt å endre navn i tiden før avreise, eksempelvis i samsvar med en skilsmisse eller nylig inngått ekteskap.

4. Dersom du reiser uten visum

Reiser du til USA for kortere turer er det nærliggende å tro at du ikke har visum.

Alle som reiser til USA uten visum må registrere seg hos ESTA (Elektronisk System for Reiseautorisasjon), samt få søknaden innvilget. Du kommer ikke inn i USA uten godkjent reisesøknad. Du kan dessuten risikere å ikke komme ombord på flyet uten godkjent ESTA-søknad eller visum.

Søknad til ESTA bør sendes inn senest 72 timer før avreise. Som oftest blir søknaden behandlet innen få timer, men vær ute i god tid for sikkerhets skyld.

Artikkelen fortsetter under bildet.

regler-innreise-usa-pass

5. Nødpass kan ikke brukes i USA

Dette gjelder midlertidige pass både for innreise og transfer.

6. Ved skade

Passet er kun gyldig dersom eieren kan kjennes igjen på bildet. Videre må passet være uforandret og uskadet.

7. Ta kopi av passet

Dette er ikke en regel, men snarere en sikkerhetsoppfordring. Ta med en kopi av passet. Legg eksempelvis passet igjen i safen på hotellet, og ha med deg kopien når du er ute og går. Kjekt dersom en situasjon oppstår.

Dette skjer når du ankommer USA:

Det er fastsatt i amerikansk lov at alle reisende må gjennom toll- og immigrasjonskontroll på første stopp i USA. Dette gjelder også for reisende som skal videre på transfer til destinasjoner i, og utenfor USA. Ved transfer må du altså gjennom immigrasjonskontrollen, hente bagasjen og så gå gjennom tollen før du sjekker inn til neste fly.

Tips: Les mer i vår innreiseguide for USA.

Kilde: Politi.no

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *