• Meny
  • Meny
Feire 4 juli i New York Independence Day

Tips for en strålende feiring av 4. juli i New York

Independence Day (Uavhengighetsdagen) feires i hele USA hvert år den 4. juli. Og selv om du ikke er amerikaner så vil det være en stor opplevelse å kunne delta i denne feiringen. Dagen innebærer store arrangement, fyrverkeri, grilling, yrende uteliv og cruise om du ønsker det. Her følger våre tips for en festlig og minnerik feiring av 4. juli i New York. Vi følger deg gjennom dagen og gir deg et innblikk i hvordan arrangementet kan oppleves om du reiser på ferie til New York rundt denne høytiden. 

Dagen er amerikanernes nasjonaldag er ble opprettet da uavhengighetserklæringen ble underskrevet at Storbritannia den 4. juli i 1776. Independence Day er en føderal høytid i USA og da erklæringen for uavhengighet ble underskrevet var ikke lenger de tretten amerikanske koloniene underlagt monarken av Storbritannia, kong George III. Fra denne dagen var nå koloniene forente, frie og uavhengige stater. 

Hvordan foregår Independence Day i New York?

Independence Day feire 4 juli i New York

Independence Day assosieres med fyrverkeri, parader, grilling, karneval, piknik, konserter, baseball, familiegjenforeninger, politiske taler og seremonier. I tillegg arrangeres mange forskjellige offentlige og private eventer som feirer historien, regjeringen og tradisjonene for denne dagen.

Alle parader holdes vanligvis om morgenen og blir deretter etterfulgt av feiring sammen med venner eller familie. Mange velger å ta turen til stranden eller på et sted som Seaport District for å nyte deilig grillmat eller holde en privat piknik. Overalt er det dekorert med fargene til det amerikanske flagget, som er rødt, hvitt og blått. Og på kvelden i New York, arrangeres det et massivt fyrverkeri av det berømte varehuset Macy’s. Nedenfor har vi samlet opp noen tips til hvordan du kan få mest ut av en feiring av 4. juli i New York.

Samlingspunkter og utsikt over fyrverkeriet

I 2021 var det nok en gang Macy’s som sto for det ekstravagante fyrverkeriet på Uavhengighetsdagen i New York. Ordføreren i New York, Bill de Blasio uttalte følgende om fyrverkeriet: “De bringer et fullskala fyrverkerishow slik vi har elsket det i flere tiår. Dette er det  største showet jeg har sett til nå. Bokstavelig talt satt Macy’s sammen det største fyrverkeriet de noen gang har hatt.”

Slik foregår fyrverkeriet i New York: Rundt 21:25 på kvelden blir over 65 000 skjell skutt opp fra fem ulike lektere på East River. Overdådigheten vil vare i 25 minutter og har dusinvis av farger og former som skaper dramatiske effekter en kilometer over elven og fra 1000 fot i luften til vannkanten. Det er hvertfall slik Macy’s selv beskriver begivenheten.

Her kan du oppleve fyrverkeriet på nært hold

Som turist vil du kunne oppleve arrangementet live fra ulike områder i New York. Men om du ikke har et ønske om å menge deg med flertallet så vil du kunne se fyrverkeriet direkte på NBC mellom kl. 20 og 22. Og hvert år hanker arrangørene av TV-programmet inn flere kjente artister som vil gjøre en direkte opptreden i løpet av sendingen. Så du kommer uansett ikke til å kjede deg denne dagen.

Roosevelt Island Independence Day feire 4 juli i New York
  • Roosevelt Island: På Roosevelt Island kan du forhåndsbestille billett for å se fyrverkeriet fra Cornell Tech, Southpoint Park og FDR Four Freedoms State Park. Om du er redd for folkemengden på 15 000, kan du gjøre lurt i å bestille rom og bord på hotellet Graduate Roosevelt, som er plassert på sørenden av øya. Alle rommene har nesten uhindret utsikt over fyrverkeriet som vil sees over East River. 
  • Domino Park: Ved vannkanten i Williamsburg, Brooklyn, har den fem mål store Domino Park en søt rekke med fasiliteter. Parken er oppkalt som en hyllest til sukkerraffineriet Domino som en gang var plassert her. Du finner volleyball- og bocciabaner, en stor lekeplass og en taco butikk her. Domino Park har også en diger plen, sittetrapper og en forhøyet gangvei som er laget med gjenbrukte søyler fra fabrikkens gamle sukkerlager. Et perfekt og rimelig sted du kan få med deg hele fyrverkerishowet.
  • Hunters Point South Park: Long Island Citys park langs vannkanten har kommet til liv de siste årene. Den har forvandlet seg fra et postindustrielt område til et gjennomtenkt utformet grøntområde med utsikt over East River og Manhattans skyline. Her er det lurt å finne plassen din tidlig på dagen, da det raskt blir folksomt. Du finner utsiktsplasser overalt; fra utvalgte flekker med myk plen eller gressbane, til benker, stoler og et 30 fots utstikkende utsiktspunkt. Her er det mange flotte steder å velge mellom.
  • Brooklyn Bridge Park: Det er nok av steder å legge ut over et piknikteppe i den 1,3 kilometer lange elveparken. Men i Brooklyn Bridge Park kan du også få fyrverkeriet ditt servert sammen med vedfyrt napolitansk pizza på restauranten Fornino. 

Cruise deg gjennom hele New York på Independence Day

Mange av New York Citys cruise-rederier, fartøyer og festbåter er klare til å ta imot sommerens passasjerer. Blant de ulike båtcruisene som er tilgjengelig på 4. juli kan du velge mellom Hornblower Cruises and Events og Classic Harbor Line.

Classic Harbor Line tilbyr ulike turer, og på 4. juli kan du stige ombord i cruisebåten for et sightseeingcruise, et kveldscruise i solnedgangen eller en to-timers seiltur på dagtid. Hornblower Cruises and Events serverer mat ombord og tilbyr også ulike turer og sightseeing. Om du skal sikre deg et cruise på Independence Day er det viktig at du bestiller billetter på forhånd, for disse cruisene blir alltid utsolgt ifølge arrangørene.

Med et cruise får du ikke bare flotte seter på 4. juli, men du vil også få en fantastisk utsikt over de ikoniske severdighetene New York har å tilby. NYC skyline, solnedgangen bak Frihetsgudinnen og byen som lyser opp etter solnedgang.

En eksklusiv Yacht-opplevelse på Uavhengighetsdagen

Båttur New York Manhattan 4 juli

Du kan også booke deg en 4. juli-opplevelse på en av de mange yachtene.  Alle cruisene har avgang før solnedgang og forblir ute til slutten av showet. Deretter fraktes du tilbake til Chelsea pier.

Yacht Kingston: Den mest intime klassiske yachten i New York serverer deg det spektakulære fyrverkeriet fra Macy’s sammen med et lett måltid med hors d’oeuvres og en standard åpen bar. Yachten glir rundt på vannet i sin lekre 1920-tallsstil. Og har flere sitteplasser på midten som har tak som dekker. Mens fremre dekk er helt åpent og gir deg en utmerket utsikt mot himmelen når fyrverkeriet skytes opp. 

Yacht Full Moon fra North Cove Marina: En flott vintage-yacht som er bygget i 1950 og tilbyr en flott utsikt over fyrverkeriet på Independence Day. Du får også se Frihetsgudinnen og NYC skyline intimt og nært. Festivitetene kan sees fra fremste dekk foran på yachten, eller fra akterdekkets overbygde observatorium. Nyt en deilig prix fixe light hors d’oeuvres meny sammen med gratis, åpen bar hvor du kan velge mellom øl, vin, champagne og brus.

Luxury Yacht Manhattan II: Få med deg en 4. juli-feiring ombord på luksusyachten Manhattan II i 1920-tallsstil. Dette fartøyet tilbyr deg flott utsikt over Macy’s 4. juli fyrverkeri, Frihetsgudinnen og NYC skyline, fra det fremste friluftsdekket, eller fra det innglassede takvinduet. Nyt en deilig hors d’oeuvres-meny sammen med den åpne baren hvor det serveres øl, vin, champagne og brus. 

Tilbring 4. juli på stranden i New York

Strendene i New York City er åpne for både bading og soling. Et besøk til en av de beste strendene NYC har å tilby er nødvendig når temperaturen stiger. På Independence Day kan du bruke en av disse mange strendene til å kjøle deg ned på sammen med venner og familie før du trekker tilbake til festlighetene i sentrum når kvelden nærmer seg.

Alle strendene i New York er kun en rask t-bane-, ferge- eller busstur unna. Og hvis du har en leiebil tilgjengelig finner du også delikate sandstrender som er mindre enn to timer unna. I høysesong vil du også se at strendene har badevakter som holder utkikk og passer på badegjestene fra 10-18. Det er derfor verdt å merke seg at for å holde publikum trygge er enkelte soner på strendene i New York stengt for bading utenfor vakttiden.

Fort Tilden Beach: New Yorks best bevarte hemmelighet og badevaktfrie strand er tre mil lang og gir deg et vakkert syn med sin rene sand, trær og gresskledde sanddyner. Stranden er så isolert at selv på en sommerhelg vil du få godt 50 meter med strand for deg selv. Siden Fort Tilden Beach nesten er helt utilgjengelig via t-bane eller bil, så kan du med fordel syke dit fra New York. 

Jacob Riis Park Beach: Riis har en markant bredere strand enn nærliggende Fort Tilden Beach, og den østlige kanten er et populært tilholdssted for LHBTQ+-publikum. Historien bak er at den beryktede byplanleggeren Robert Moses, kalte stranden for “folkets strand” på grunn av tilgangen til offentlig transport. 

Jacob Riis strand i New York

Brighton Beach: Denne stranden er i likhet med Coney Island veldig populær gjennom hele sommeren. Her kommer folk fra hele New York for å nyte strandens sand og vann og for å utforske nabolaget rundt. Nabolaget er kjent som “Little Odessa” på grunn av sine østeuropeiske butikker og restauranter. Så her kan du tilbringe fjerde juli med både shopping, avkjøling og en herlig matbit før kveldens festligheter setter i gang.

Cedar Grove Beach: New Yorks’ nyeste strand er en ombygd bungalow-koloni som er plassert ved havet. Det er først nylig at denne åpnet offentlig opp for publikum. Denne sjarmerende stranden er litt mindre og roligere enn sine naboer, men vel verdt et besøk. 

Opplev Nathans berømte pølsespiser-konkurranse

Pølsespising konkurranse New York

For oss nordmenn kan denne konkurransen høres noe spesiell ut, men at den har blitt internasjonalt kjent er kanskje ikke så rart. Konkurransen har blitt avholdt i New York helt siden 1916 og er kanskje en av de lengste tradisjonelle arrangementene du finner på 4. juli i USA. Og når du googler navnet “Nathans Famous International Hot Dog-Eating Contest” finner du mye interessant informasjon om konkurransen inkludert oversikten over vinnere de siste årene. 

Det som har gjort at konkurransen har fått mye offentlig oppmerksomhet er på grunn av den økende stjernestatusen til Takeru “The Tsunami” Kobayashi og Joey “Jaws” Chestnut. I 2021 spiste Chestnut 76 pølser, mens ledende kvinne i konkurransen, Michelle Lesco, spiste 30,75 pølser i samme konkurranse. Antallet Chestnut spiste i 2021 er ny verdensrekord.

Arrangementet foregår rett utenfor Nathans flaggskipbutikk på Coney Island, på hjørnet av Surfer og Stillwell Avenues. Og vanligvis er arrangementet gratis å delta på, men om du ønsker å være deltaker må du uansett få tak i en billett. Seter for arrangementet deles ut etter førstemann til mølla-prinsippet. 

Nathan pølsebod på Manhattan

Scenen er ekstravagant pyntet og gir deg feststemning fra første stund. Dagen før konkurransen skjer det en offentlig veiing i regi av borgermesteren i New York City. Noen konkurrenter kler seg i praktfulle kostymer og sminke, mens andre promoterer seg selv med spise-relaterte kallenavn. Dette arrangementet pleier å starte mellom 10 og 11 på formiddagen og varer et par timer, så om du ønsker en festlig start på dagen vil du garantert komme i godt humør som tilskuer.

Reserver bord i New York på 4. juli

Det er flere spisesteder og restauranter som tilbyr en flott tilskuerplass på 4. juli i New York. Her har vi samlet et lite knippe av dem.

American Brass (2-01 50th Ave) i Long Island City serverer deg brunsj, en rå bar og drikkemeny midt på dagen. Om kvelden får du servert en tre-retters middag til under tusenlappen per person. Fyrverkeriet for kvelden blir servert rett foran restauranten ved vannkanten, noe som gjør det til det perfekte stedet å være på en kveld som denne. Se showet uten å stå tett-i-tett ute i folkemylderet, og nyt et deilig måltid sammen med et noko attåt i glasset på American Brass.

The Sentry (435 E. 35th St.) på toppen av American Copper Buildings har åpent for publikum denne ene dagen i året. Til vanlig er dette en privat klubb som kun holder åpent for eksklusive medlemmer. Men fjerde juli er den derimot åpent for du som har klart å kave til deg en billett i forkant. The Sentry har 42 etasjer og forvandler seg til et tropisk paradis mellom kl. 16-23 og du kan nyte musikk fra live DJ, grilling og episk utsikt over fyrverkerishowet til Macy’s. Alle billetter inkluderer 4 drinker og kan kjøpes ved å besøke her.

Clinton Hall (55 Richmond Terrace) på Empire Outlets i Staten Island er en ølhall som serverer fatøl, signatur cocktails og prisbelønte matretter som for eksempel deres Double SmashBurger. På kvelden vil opplevelsen suppleres med et fyrverkeri fra Empire Outlets på vannet, som er gratis å delta på.

Watermark Beach på Pier 15 arrangerer strandfest hele dagen på fjerde juli fra kl. 11.00 til 23.30. Nyt varm grillmat, østers, hummer, tropiske cocktailer, fatøl, frosé, jumbo cocktails og live DJ hele dagen, og avslutt kvelden med å kikke ut på det vakre fyrverkeriet. 

Ikke gå glipp av disse fornøyelsesparkene!

Om du skal oppholde deg i New York lenger enn et par dager, er det flere fornøyelsesparker vi anbefaler at du tar turen innom. Selv om 4. Juli i New York er en opplevelse i seg selv, er det likevel noen spesielle steder du burde få med deg før du vender nesen hjemover:

Deno Wonder Wheel New York fornøyelsespark

Deno’s Wonder Wheel fornøyelsespark; Brooklyn: Rett ved stranden ved Coney Island har denne parken vært åpen i mer enn et halvt århundre. Parken er perfekt for familier men tilbyr også noen fantastiske fyrverkerishow i sommerhelgene. Og ikke gå glipp av Spook-a-Rama; en innendørs spøkelsestur som gir deg spenning og skrekk for hvert skritt du tar. 

Reisetid: Med t-bane fra New York City tar det kun 1 time

Casino Pier; Seaside Heights, NJ: Til tross for at den ble ødelagt av orkanen Sandy, har denne fornøyelsesparken kommet sterkt tilbake og gir deg alt fra klassiske attraksjoner for barn, til turer for du som søker litt ekstra spenning. Test for eksempel ut SkyCoaster som får deg til å føle at du hopper i fallskjerm mens du svever over havet. Eller du kan slappe av på Sky Ride som er en skiheis langs stranden som er kjent for sitt Jersey Shore-utseende. Eller nyt utsikten fra parkens skinnende pariserhjul. 

Reisetid: Med bil tar det cirka 1,5 timer

Adventureland; Farmingdale, NY: Denne fornøyelsesparken på Long Island har gledet innbyggerne i New York siden 1962. Adventureland tilbyr mange klassikere som støtfangerbiler, arkadespill og bølger. Mens du også kan få flere unike turer som den interaktive vannfylte turen i Crocodile Run og Turbulence. 

Reisetid: Med bil eller tog tar det 1 time

Les også: Anbefalte områder og bydeler i New York – her bør du bo

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *