• Meny
  • Meny

Tips, driks og etikette

Innbyggerne i New York har fått et ufortjent dårlig rykte på seg for å være både arrogante og uhøflige, men som med det meste annet, er det nok bare på film. Amerikanere generelt er normalt svært høflige, og det bør man selv tilstrebe å være hvis man skal besøke byen.

Selv enkle høflighetsfraser som “thank you” hver gang noen hjelper deg, og “excuse me” hvis du henvender deg til noen, gjør umiddelbart at folk respekterer deg betraktelig mer enn hvis du bare sier “hey you”. Det kan også være en god ide å tiltale menn med “sir” eller “mister”, og damene som “miss” eller “madam”, litt avhengig av deres alder.

Ellers kommer man veldig langt med ordinær folkeskikk og et smil om munnen.

Tips

Er man ute og nyter et måltid eller en drink, er det helt vanlig i New York at man tipser servitøren eller kelneren. Selv om de aller fleste innen serviceyrkene nå har en lovbestemt minstelønn, er denne som regel så lav, at man baserer seg på eventuelle tips man får inn ved siden av. Faktisk er dette så vanlig, at mange automatisk blir skattet av det, så unnlater man å tipse, kan dette faktisk gå ut over den som skulle ha mottatt pengene.

Hvor mye man skal tipse bestemmer man helt selv, men tipser man rundt 20% av den totale regningen, er man ikke så fryktelig galt av sted. Mange steder er tipset inkludert i prisen, og står da påført på regningen. Er denne mindre enn 20% bør man selv legge til differansen. Les også mer om ting du burde huske på når du drar til USA.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *