• Meny
  • Meny

Chinatown

Chinatown er navnet på et nabolag i New York City med beliggenhet sør på Manhattan. Det er vanskelig å gi et eksakt anslag på hvor mange som bor i Chinatown, men flere medier har anslått i sjiktet 90.000 til 100.000 fastboende. Det antas at ca. 66 % av befolkningen i Chinatown er asiatiske. Nabolaget grenser til Tribeca, SoHo, Little Italy, Bowery, Two Bridges og Civic Center.

Selve navnet «Chinatown» beskriver ikke bare et nabolag på Manhattan, men er generelt en term som brukes for å beskrive et område eller bydel utenfor Kina der kineserne har slått seg ned og nå utgjør en vesentlig del av befolkningen. Eksempelvis har man også et Chinatown-område i San Francisco, i Filipinene, Paris og i flere andre deler av Europa.

Historie

Det startet på 1850-tallet da forretningsmannen Ah Ken immigrerte til New York og startet en profitabel sigarbutikk. Hans suksess førte til at flere kinesere fulgte etter og startet som hans ansatte. Innen 1870 hadde den kinesiske befolkningen økt til ca 200 fastboende. Med økende suksessfulle butikker og behov for mer arbeidskraft så steg antall beboende til rundt 7.000 ved starten av 1900-tallet.

Den virkelig store veksten kom etter at de amerikanske myndighetene kom med en lovendring i 1965 som tillot atskillig mer innvandring. I dag er ikke Chinatown kun et nabolag med kinesiske fastboende, men har også endel mennesker fra Vietnam, Burma og Den Dominikanske Republikk. Til tross for at mange kinesere nå har begynt å bosette seg i Queens så har fortsatt nabolaget på Manhattan god befolkningsvekst.

Hva kan du gjøre i Chinatown?

Chinatown i dag tilbyr hundretalls ulike kinesiske restauranter. Selv om flere av restaurantene dessverre har vendt seg mot turistene og fått et kommersielt preg så finner du flere autentiske restauranter som serverer kinesisk mat slik den blir servert i Kina. Da lønner det seg selvfølgelig velge restaurantene der kineserne selv spiser. Dra til Joe’s Shanghai om du vil ha fantastiske dumplings, til Jing Fong for hinsides god dim sum og til Wo Hop for kanskje den beste sweet and sour kyllingen på Manhattan.

Den beste shoppingen i New York gjør du lite trolig i Chinatown, men du kan gjøre gode handler i butikker som selger alt mellom himmel og jord. Billige clogs, malerier, leker, sminke og tegninger er blant godtbitene du kan meske deg i.

Chinatown tilbyr også et svært bra utvalg av rimelige grønnsaker, frukt, fisk og søtsaker.

Husk på å ta med kontanter da en stor andel av butikkene ikke godtar kortbetaling. Pruting anbefales…

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *