• Meny
  • Meny

Woolworth Building

I 1910 kjøpte Frank Winfield Woolworth og hans eiendomsagent, tomten som de like etterpå skulle bruke til å bygge Woolworth Building, en av de eldste og absolutt vakreste skyskraperne i USA. Skyskraperen stod ferdig i 1913 etter en tre år lang byggeprosess der et praktverk av en bygning med 57 etasjer fordelt på 241.4 meter ble resultatet. Den dag i dag kan fortsatt bygningen skryte av å være en av de femti høyeste bygningene i USA.

Kallenavnet “The Cathedral of Commerce” som bygget har blitt tildelt kommer av den unike byggestilen og designet der eldre kirker fra middelalderen fungerte som inspirasjon. Det er spesielt den klare, gotiske stilen med buede innganger, relieffer, spir og vannkastere som er bakgrunn for kallenavnet. Sistnevnte er for øvrig navnet på en type utforming, vanligvis formet som groteske menneske- eller dyrelignende hoder som i tidligere epoker fungerte som utløp fra vannrennene. Disse detaljene bunner ut i arkitekten Cass Gilberts ønske om å kombinere klassiske, gotiske detaljer med det moderne samfunns tanker og krav om en skyskraper.

Et av Manhattans absolutte landemerker

Noe spesielt er det kanskje at Frank W. Woolworth i sin tid betalte kostnadene for tomt og byggverk i kontanter. Likefullt er skyskraperen i dag et uvurderlig stykke ikonisk byggekunst og en av Manhattans arkitektoniske landemerker der den ruver langs Broadway i Financial District.

Den dag i dag er Woolworth Building først og fremst rettet mot forretningsvirksomhet, utdanningsinstitusjoner og private leiligheter. De fleste av etasjene er rettet mot utleie av kontorer, mens New York University disponerer lokaler i tre av etasjene. Skyskraperens øverste etasjer inneholder en rekke boenheter, mens de nedre etasjene blir brukt til mer kommersiell virksomhet. Med jevne mellomrom arrangeres det guidede turer/omvisninger der de besøkende blir med på en reise gjennom byggets historie og unike arkitektur, både utvendig og innvendig.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *