• Meny
  • Meny

Apollo Theater – for en kulturhistorie

Ærverdige Apollo Theater i New York er for en institusjon å regne, og i ikke mindre enn hundre år har scenen her vært åsted for utallige små og store artisters gjennombrudd. Det finnes et ordtak som sier at “det er i Apollo Theater stjerner fødes og legender skapes”, og det er så sant som det er sagt.

De store stjerners fødeplass

Blant noen av de største stjernene som startet sin spede karriere på scenen i Apollo Theater i moderne tid finner man Stevie Wonder, James Brown, Lauryn Hill og ingen ringere enn Michael Jackson, men scenen hadde allerede da i et halvt århundre produsert mengder av kjente og ikke fullt så kjente artister.

Kun for hvite

Egentlig er det en slags skjebnens ironi at så mange fargede artister har sitt opphav fra Apollo Theater, for da Benjamin Quick og Harry Seamon i 1914 inngikk en tredve år lang leieavtale med det på den tiden nybygde teateret, var det utelukkende for et hvitt publikum, og det var kun tillatt for hvite å opptre.

Slik var det en god stund, men da teateret ble gjenåpnet i 1934 etter å ha vært stengt et års tid, var konseptet og tidene endret. “Amateur Night At The Apollo” ble en realitet, og hele showet ble sendt live på WMCA radio.

Den første unge og fremadstormende artisten som gjorde suksess i dette konseptet på Apollo Theater var ingen ringere enn den da kun 15 år gamle Ella Fitzgerald.

Amateur Night At Apollo eksisterer fortsatt, og er man i New York er dette noe man absolutt bør få med seg. Kanskje man får oppleve den neste store verdensstjernen, allerede før den er født?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *