• Meny
  • Meny

Fakta om New York

New York er den mest folkerike byen i USA, og ligger på den sydøstlige delen av staten med samme navn. Med sine nærmere 9 millioner innbyggere fordelt over et 830 kvadratkilometer stort område, er New York byen med den nest største befolkningstettheten i Nord-Amerika, og tar man med forstadene, kommer befolkningen opp i hele 19 millioner i det urbane området.

Selv om New York ikke er landets hovedstad, hvilket er Washington DC, er den definitivt den viktigste byen rent forretningsmessig, finansielt, kulturelt og politisk. Noe den har vært i over hundre år allerede.

Religion:

24% romersk-katolsk, 52% protestantisk

Trenger du vaksine?

Nei, du trenger ingen spesielle vaksiner ved reise til New York.

Valuta:

Amerikanske dollar.

Landskode:

+1

Ringe fra Norge til USA:

Hvordan ringer du fra Norge til USA? Ved å bruke følgende oppskrift:

00 + 1 + bykode + lokalt nummer. Du finner mer om dette på nettsiden Callingcountrycodes.com.

Hvor mye skal du tipse:

Det er vanlig å tipse 15-20 % ved besøk på restaurant og taxi etc.

Høyeste bygning i New York:

One World Trade Center

Tidsforskjell Norge og New York:

5 timer ved vintertid og 6 timer ved sommertid. Hva vil dette si i praksis? Jo, er klokken 20.00 i Norge så er den 15.00 i New York ved vintertid, og 14.00 ved sommertid.

New Yorks bydeler

I grove trekk kan man inndele byen i fem bydeler, Bronx, Queens, Manhattan, Staten Island og Brooklyn, og den er en av de byene i verden med størst variasjon av innvandrere. Hele 36% av innbyggerne i 2005 var født i et annet land, og det snakkes ikke mindre enn 170 språk i byen.

New York er ingen gammel by i internasjonal sammenheng, grunnlagt så sent som i 1625, og området den ligger i, ble først oppdaget av europeiske oppdagelsesreisende knapt hundre år tidligere. Den gang var det kun de nedre delene av det som i dag kalles Manhattan som var bebodd, og følgelig da av indianere.

Byen har alltid vært en viktig havneby, og mye av USAs import og eksport går via en av havnene her. I mange år var det også New York som var destinasjon for immigranter på vei for å søke lykken, og mange av regjeringens kontorer ligger her, i Manhattan Municipal Building, et av verdens største administrasjonsbygninger.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *