• Meny
  • Meny

Bronx i New York

Bronx er en av de fem bydelene som til sammen utgjør New York City. De øvrige fire er Brooklyn, Manhattan, Queens og Staten Island. Bronx er den nordligste av alle bydelene og har rundt 1,4 millioner innbyggere. Manhattan og Bronx skilles ved Harlem River, men er tilknyttet hverandre via flere bruer, samme gjelder dersom du vil fra Bronx til Queens.

Bronx inndeles så i South Bronx, West Bronx, East Bronx og City Island. Deretter deles de fire delene inn i totalt 49 nabolag. Den søndre delen av Bronx går for å være den fattigste delen av Bronx og har generelt en høyere andel kriminalitet og noe dårligere levevilkår. Riverdale ved Hudson-elven går gjerne for å være blant de finere delene av Bronx.

Selve navnet «Bronx» stammer fra «Bronck’s Farms» og den innvandreren Jonas Bronck som levde i New York City ved første halvdel av 1600-tallet. Den virkelige befolkningsveksten i bydelen startet i overgangen fra 1800-tallet til 1900-tallet da kollektivtrafikken i New York ble utbygget med toglinjer og T-bane som enklere knyttet Bronx og Manhattan sammen. Bare i perioden 1900-1930 økte Bronx fra 200.000 til 1,3 millioner innbyggere.

Hva kan du gjøre i Bronx?

Baseballfans vil selvfølgelig kose seg med et besøk til New York Yankees Stadium der New York Yankees spiller sine hjemmekamper. Mat, øl, maskoter og hinsides god stemning på tribunene sørger for at du forlater kampen med et smil om munnen og minner du aldri vil glemme.

Bronx Zoo gir deg en rolig pause fra det livlige gatelivet med sine temaparker og eksotiske dyr. Dyrehagen holder til midt i Bronx.

Litt i samme sjanger er New York Botanical Garden som absolutt gir deg ro i kroppen og masse fantastiske sanseinntrykk. Den botaniske hagen er vel verdt et besøk ved alle årstider, men er spesielt vakkert om våren da planter og blomster er i full blomstring. Virkelig flott er stedets orkideshow og alle hagene som er dyrket etter symmetri og perfeksjonert til fingerspissene. Få også med deg den vakre rosehagen og hagen inspirert av maleren Claude Monet.

Ellers er det en attraksjon i seg selv å dra til Bronx og ta en nærmere titt på den klassiske arkitekturen som kjennetegner Bronx. Da spesielt blokkene med fasader av murstein, de velkjente nødtrappene på utsiden av blokkene, historiske butikker og T-banelinjene som er plassert på påler fem meter over bakken.

Film og musikk

Bydelen har hatt flere betydelige roller innen film, litteratur, musikk og TV. Blant annet kan vi nevne boken Bonfire of the Vanities der South Bronx og nabolagenes lokale spiller en sentral rolle. Ellers er bydelen kjent fra filmtitler som The Bronx Is Burning, Knights of the South Bronx, og Awakenings med Robert De Niro.

Ellers er Bronx regelmessig omtalt i låtet fra Fat Joe, Toy Dolls og Jennifer Lopez.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *