• Meny
  • Meny

Kollektivtransport i New York

For å komme deg rundt i New York kan du velge mellom alternativene t-bane, buss og taxi. Ferger tar deg til Staten Island, mens tog tar deg til flyplassene. I de aller fleste tilfeller burde du velge t-bane da denne har det beste rutenettet og har avganger hele døgnet, alle dager i året.

Subway

Gjør som New Yorkerne – Bruk subway når du skal reise fra A til B i New York! Rutenettet er satt opp med undergrunnslinjer i sentrum som frakter deg rundt på Manhattan og ut til Queens, Bronx og Brooklyn. Ut til Staten Island må du først ta ferge, og deretter t-bane.

T-banelinjen går i hoved sak på langs av Manhattan for deretter å gå ut til de andre bydelene. Om du først tar deg tid til å få litt oversikt over t-banelinjene på et kart, i google maps eller ved hjelp av en mobilapp så vil du se at det å ferdes med subway i New York slettes ikke er så vanskelig eller skummelt som mange førstegangsreisende tror.

Avgangene går ca hvert 2-5 minutt i rushtiden og hvert 5-15 minutt i den øvrige perioden. Fra midnatt til kl 05.00 går de hvert 20. minutt.

Pris for subway: Ca 2.25 dollar og ca 30 dollar for et ukeskort

Betaler du med metrocard får du to timers gratis overgang til andre subwaylinjer og til buss. Metrocard er et tynt plastikkort som fylles opp via automater og valideres før du går t-banen eller bussen.

Buss

Som regel er subway (t-bane) et bedre og mer effektivt fremkomstmiddel i New York sammenliknet med buss, men buss kan være spesielt nyttig for områder der ikke t-banen dekker. Dette er blant annet områdene helt vest og helt øst på Manhattan. Siden t-banelinjene oftest går på langs av Manhattan er buss spesielt gunstig dersom du skal ferdes på tvers av Manhattan.

Pris: En bussbillett koster ca 2.25 dollar

Taxi

Drosje er en svært enkel måte å ferdes på i New York uten bekymringer. Bilene har fire passasjerseter tilgjengelig og nås ved å gå til fortauskanten og deretter strekke ut armen. Du kan se om en taxi er ledig ved å se om den midtre delen på takskiltet lyser. Er det helt mørkt er taxien opptatt. Dersom hele takskiltet lyser og ikke kun den midtre delen er taxien tatt ut av tjeneste, og dermed ikke ledig for bruk.

Pris: Regn med å betale et sted mellom 6-10 dollar for en taxitur på rundt tre kilometer på Manhattan.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *