• Meny
  • Meny

High Line

The High Line i New York er et særdeles spennende parkanlegg, anlagt på deler av den tidligere High Line Railway, opprinnelig bygget i 1930 for å fjerne togtrafikken fra bybildet generelt. Dette løste de ved simpelthen å bygge en lang bru ti meter over det opprinnelige sporet, for på denne måten å løse to oppgaver. Å fjerne togene fra gateplan, samt frigjøre plass som kunne brukes til andre ting. Bilvei, for eksempel.

Selv om The High Line i utgangspunktet gikk over en lengre strekning på Manhattan, er det foreløpig kun strekningen fra Gansevoort Street til West 14th Street som er omstrukturert til park. Etterhvert er det planlagt å åpne flere strekninger, spesielt med tanke på hvilken suksess det allerede er.

Til business og forlystelse

Da togene sluttet å benytte banen i 1980, var det mange som kjempet for å simpelthen bare rive hele anlegget. Hovedsaklig for å frigjøre plassen under, samt øke tomteverdien i området. Likevel ble det vedtatt at deler av banen som et prøveprosjekt skulle omgjøres til parkanlegg, slik at de som bodde langs banen skulle få et grøntområde de kunne gå til for rekreasjon i sitt nærmiljø.

Deler av banen ble ombygget til ordinær park med gress, trær og blomsterbed, og benker og bord ble satt opp på strategisk utvalgte steder. Likeledes ble det bygget gangvei på hele strekningen, og mange bruker denne gangveien til og fra jobb eller skole, eller bare for spaserturens skyld. På grunn av banens høyde er det flere steder god utsikt over bylivet nedenfor, og på grunn av at det nesten alltid er mange mennesker som passerer gjennom parken, er det så godt som ingen kriminalitet der. Les også mer om Central Park, Manhattans mest kjente park.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *