• Meny
  • Meny

Guggenheim Museum i New York

Lite visste Meyer Guggenheim om hvilken innflytelse hans utvandring fra Sveits til Amerika i 1847 skulle få for verdens kunsthistorie, da alt han ville var å skape et nytt liv for seg selv og sin familie, som importør av sveitsiske broderier(!)

Ikke lenge etter, i 1880, ble han ved en tilfeldighet medeier i et gruveselskap i Colorado, og Guggenheimerfamilien fikk etterhvert kontroll over en stor del av den amerikanske gruveindustrien. Formuen økte drastisk, og Meyers fjerde sønn, Solomon R. Guggenheim, begynte å investere i kunst, noe som senere skulle legge grunnlaget for museet som idag fortsatt bærer hans navn, Solomon R. Guggenheim Museum.

Museet ble opprinnelig grunnlagt så tidlig som i 1937, men den nåværende bygningen som huser museet i dag er oppført i perioden 1943 til 1959, etter tegninger av Frank Lloyd Wright. Arkitektonisk et svært spesielt bygg, og den særpregede runde spiralformen er i seg selv et eksempel på amerikansk etterkrigsarkitektur.

Kunst på Guggenheim Museum

Innholdsmessig består Guggenheims kunstsamling hovedsaklig av samtidskunst fra slutten av 1800-tallet frem til i dag, med flere verker med både impresjonistisk og postimpresjonistisk tilsnitt. Opprinnelig var museet kun tiltenkt avantgardekunst fra første halvdel av 1900-tallet, men ble senere utvidet til også å romme verker av kunstnere som blant annet Vincent Van Gogh og Eduard Monet.

Museet ligger lett tilgjengelig på Fifth Avenue like ved Central ParkManhattan, og er så absolutt verdt et besøk hvis man først er i New York. Mange velger å kombinere et besøk på Guggenheim museet med andre museumsbesøk, og det finnes egne New York City Pass, som gir gode rabatter ved forhåndsbestilling av flere museumsbesøk på en gang. Se forøvrig tips til andre museer i New York.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *