• Meny
  • Meny

Chrysler Building

Chrysler Building er navnet på skyskraperen som står plassert langs Lexington Avenue, bare et kvartal unna Grand Central Station. Byggets høyde er på 319,5 meter, som igjen fordeler seg på 77 etasjer.

Skyskraperen startet sin byggeperiode i 1928, stod ferdig i 1930 og var på det tidspunktet verdens høyeste bygning etter å ha slått Eiffeltårnet i Paris. Den suksessfulle plasseringen skulle bare vare i 11 måneder før Empire State Building gikk opp på førsteplass. Byggekostnaden lå på rundt 20 millioner dollar.

Skyskraperen ble bygget på oppdrag av bilprodusenten Chrysler og selve designet og arkitekturen ble ledet av William van Alen. Til tross for lunkne tilbakemeldinger i byggeperioden og de første periodene etter bygget stod ferdig har populariteten bare økt med årene. Den dag i dag er Chrysler Building regnet for å være et av Manhattans viktigste landemerker sammen med Brooklyn Bridge og Empire State Building. Med jevne mellomrom preger fortsatt bygget flere av verdens store arkitektmagasiner.

Arkitektur og veggpryd

Både utvendig og innvendig arkitektur er gjort i vakker Art Deco stil med enestående heisdører og marmorgulv. Skyskraperen blir av mange ansett for å være en av New Yorks aller peneste bygninger. Bygningen er laget av mur, men er kledd med stål og metall. Videre er fasaden pyntet med ørner i 61. etasje og kopier av radiatorhetter i 31. etasje. Abu Dhabi Investment Council står i dag som eier av 90 % av bygget, mens de resterende 10 % eies av Tishman Speyer.

Chrysler Building inneholder i dag for det meste kontorer og annen forretningsrettet virksomhet, og er dessverre ikke åpen for publikum.

Nærmeste metro: Grand Central 42nd St

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *