• Meny
  • Meny

Wall Street

Navnet Wall Street refererer gjerne til nabolaget på den sydlige spissen av Manhattan som formelt heter Financial District. Likevel brukes ofte navnet om de amerikanske børsene Nasdaq og NYSE som har sine hovedkvarterer i Financial District. Financial District omgis av nabolagene Battery Park City, Tribeca og Civic Center. Wall Street er også navnet på en gate som går fra Broadway og ut til den østre enden av Manhattan ved Franklin D. Roosevelt Drive.

Wall Street fikk sitt navn etter at de nederlandske koloniene på Manhattan ville avgrense områdene mot de lokale britiske og amerikanske stammene. Veggen startet som en trevegg før den ble gjort sterkere og senere revet av britene.

Den kjente Wall Street oksen

Et av Wall Streets aller mest kjente landemerker er den tre tonn tunge statuen av en okse som står plassert langs Broadway sørvest i Financial District. Den kraftige oksen (på engelsk: The Charging Bull) ble plassert der i 1989 og var ment å være symbolet på optimisme. Statuen ble laget av Arturo Di Modeca som mente byen trengte ny motivasjon etter det tunge børskrakket i 1987.

Innenfor finansverdenen brukes «bull» som en term for å beskrive et stigende marked. Like over gaten fra The Charging Bull har faktisk det norske arkitektkontoret Snøhetta sine lokaler. Den dag i dag er oksen en av nedre Manhattans aller mest populære attraksjoner.

Attraksjoner på Wall Street

Området huser også Ground Zero – stedet der World Trade Center ravet før den kraftige terroraksjonen i 2001. Om du planlegger å legge turen innom Ground Zero burde du også stikke innom St. John’s Chapel som har en flott minnemarkering fra hendelsen. Et besøk til Ground Zero vil bringe tilbake minnene fra 11. september 2001 på et blunk.

Sørg også for å få med deg en fergetur ut til Frihetsgudinnen fra sydspissen av Wall Street, en tur til Battery Park og feriebilder fra de store, amerikanske børsbygningene. Om kvelden og natta er Financial District heller dødt, og du bør derfor ta turen opp til de midtre delene av Manhattan for et mer spennende uteliv.

Film og TV

Wall Street har hatt en sentral rolle i flere store film- og TV-produksjoner. Aller mest kjent er nok filmen Wall Street med Michael Douglas og Charlie Sheen i hovedrollene som kom ut i 1987. Dette var forøvrig det samme året da Black Monday fant sted, en av historiens mest drastiske børsdager da børsene over hele verden raste. Oppfølgeren til denne populære filmen kom i 2010 og hadde tittelen Wall Street: Money Never Sleeps.

Ellers har det kjente finansdistriktet hatt vesentlige roller i Die Hard, American Psycho og dataspillene Call of Duty og Crysis 2.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *